• Home
 • Prikbord
 • Februari maand van het gebit

 Gratis gebitscontrole en -advies voor honden en katten

Februari is ook dit jaar uitgeroepen tot de maand van de gebitscontrole. Dierenartsen in Nederland vragen deze maand extra aandacht voor het belang van gebitproblemen bij onze huisdieren.

Dierenkliniek Parijsch biedt daarom volgende maand in het kader van “februari: maand van de gebitscontrole” gratis gebitscontrole en -advies voor honden en katten aan.

De aanwezigheid van gebitsproblemen bij onze huisdieren is helaas geen zeldzaamheid. Ruim 75% van de dieren boven de leeftijd van 3 jaar heeft problemen met het gebit. Op zich niet onlogisch als u zich voorstelt wat het voor uw gebit betekent, als u uw tanden gedurende 3 jaar niet poetst! Waarom zou het bij onze huisdieren dan anders zijn?
De problemen van het gebit ontstaan ten gevolge van tandplaque en tandsteen. Het tandvlees raakt ontstoken, de infectie breidt zich uit langs de wortels van de tanden of kiezen, de tand- en of kieswortels komen gedeeltelijk bloot te liggen en uiteindelijk kunnen de tanden en of kiezen los gaan zitten. Vanuit deze ontstekingen kunnen bacteriën in het bloed terecht komen en kunnen andere organen in het lichaam worden aangetast, wat gevaarlijk is voor de algehele gezondheid van het dier.
Wat merkt u aan uw huisdier?
Het eerste dat u merkt is een slechte vies stinkende adem. Het tandvlees raakt ontstoken, ziet er rood uit en kan snel bloeden. Uw huisdier kan pijn hebben bij het eten van harde brokjes. In het ergste geval is er veel tandsteen aanwezig en gaan de tanden of kiezen los zitten. Door verspreiding van bacteriën kunnen beschadigingen elders in het lichaam van uw huisdier optreden, o.a. in het hart, de lever, de longen en de nieren.

Wat kunt u doen?

 • Voeding: voor dieren die gevoelig zijn voor het ontstaan van tandsteen zijn er speciale diëten verkrijgbaar. De werking hiervan berust op een mechanische en chemische reiniging van het gebit. Mechanisch, omdat de brok door de vorm en de structuur het gebit als het ware poetst. Chemisch, omdat de samenstelling en ingrediënten van de brok de vorming van tandsteen tegen gaat, ontstekingen remt en vieze adem doet afnemen. Voor alle dieren is het eten van brokvoer beter voor het gebit dan het eten van blikvoer of zacht voer.
 • Poetsen is de beste reiniging die u het gebit van uw huisdieren kunt geven. Hiervoor zijn speciale tandenborstels verkrijgbaar. Mensentandpasta is niet geschikt voor dieren, u moet dus een speciale dierentandpasta gebruiken. Deze is wat smaak en enzymatische werking betreft, afgestemd op het dierengebit. Het is handig om uw dier al op jonge leeftijd te laten wennen aan het tandenpoetsen. Dan is het klusje zo geklaard en is het positieve effect tot op hoge leeftijd werkzaam.
 • Reinigen via drinkwater. Er is een vloeistof verkrijgbaar die dagelijks toegevoegd kan worden aan het drinkwater van uw huisdier. De werking berust op een ontstekingsremmend en tandsteenvoorkomend effect. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem. Zeer gemakkelijk in gebruik.
 • Kauwstrips of sticks. Goede kauwstrips hebben door de speciale vorm en samenstelling zowel een mechanische als chemische reiniging van het gebit. Een traktatie voor de hond en gemakkelijk in gebruik.
 • Jaarlijkse controle van het gebit door de dierenarts is belangrijk om eventuele problemen al in een vroeg stadium te herkennen en op te lossen. Soms is een totale gebitsanering met trekken van aangetaste of losse elementen onder algehele narcose noodzakelijk, om het gebit weer een frisse en gezonde start te geven. Onderhouden van het gebit met (een deel van) bovenstaande producten is dan meestal aan te raden.

Acties bij dierenkliniek Parijsch.

 • Gratis gebitscontrole. De hele maand februari bent u van harte welkom voor een gratis gebitscontrole van uw huisdier.
  U moet hier voor wel even een afspraak maken. Telefoonnummer: 0345 – 53 53 42.
 • Kennismakingspakket over gebitsverzorging met onder andere dieetvoeding, proefmonsters tandpasta of reinigingsvloeistof en informatie over gebitsverzorging. Dit krijgt u gratis mee na de gebitscontrole.
 • 10% korting op een professionele gebitreiniging in de maand februari.

Dus volop voordeel voor u en uw huisdier

 • Een gezond gebit in een gezond lichaam
 • Een frisse adem en een stralende smile
 • Een vrolijk, speels en levenslustig huisdier
 • Kijk ook op www.maandvandegebitsverzorging.nl

Tot ziens bij Dierenkliniek Parijsch