Dierenkliniek Parijsch
Koopmansgildeplein 3
4105TX Culemborg
telefoon: 0345 - 53 53 42

Infectieziekten en vaccineren bij de hond

Wat doen we eigenlijk wanneer we uw hond  vaccineren? Het lijkt een beetje op het laten doormaken van een infectieziekte en daarvan herstellen. Als een hond een infectieziekte oploopt, zal zijn afweersysteem antistoffen gaan maken tegen die infectie. Antistoffen zijn eiwitten die door het lichaam gemaakt worden als reactie op het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen of cellen. De antistoffen herkennen en binden aan het lichaamsvreemde materiaal. Zo kan het afweersysteem de infectieziekte herkennen en opruimen en kan de hond herstellen van de ziekte. Er zullen zoveel antistoffen gemaakt zijn dat de hond voor een bepaalde periode weerstand (immuniteit) heeft tegen die infectie. Uiteindelijk worden antistoffen afgebroken en zal de immuniteit aflopen.Alleen het doormaken van een ziekte gaat meestal gepaard met ernstige ziekteverschijnselen. Als een hond wordt gevaccineerd spuiten we verzwakte levende of dode ziekteverwekkers onder de huid. Het afweersysteem van de hond zal dan ook antistoffen gaan maken tegen deze infectieziekten. Dus is de hond gedurende een bepaalde periode beschermd tegen die ziekteverwekkers. Omdat het verzwakte of dode ziekteverwekkers betreft zal de hond niet ziek worden.

Waartegen kunnen we vaccineren? 

Hondenziekte
Hondenziekte is een virusinfectie en is zeer besmettelijk. Het komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Behalve de hond is bijvoorbeeld ook de nerts gevoelig. De ziekte kan onschuldig beginnen met een loopneus en hoesten. Soms zijn ze acuut ziek. Er zijn meerdere ziekteverschijnselen: koorts, ontsteking van neusslijmvlies en oogleden, hoesten, longontsteking, diarree en zenuwverschijnselen. Soms ontstaan er huidproblemen zoals verdikking van de voetzooltjes. Meestal zijn de dieren erg ziek en kunnen, ondanks behandeling, er dood aan gaan.

Parvo
Parvo is een virusinfectie die sneldelende cellen aantast. Bij het volwassen dier vooral maagdarm kanaal, bij de jonge hond soms ook de hartspier. De verschijnselen zijn dan ook ernstig braken en bloederige diarree. Jonge dieren kunnen hierdoor snel uitdrogen en sterven. Bij jonge dieren komt ook plotselinge sterfte door hartspierontsteking voor.
De ziekte is erg besmettelijk via o.a. de ontlasting, en het virus kan erg lang in de omgeving aanwezig blijven. Dit kan bij fokkers of handelaren soms langdurig problemen geven ondanks goede hygiëne.
De behandeling bestaat vooral uit infusen om uitdrogen te voorkomen, en heeft vaak onvoldoende succes.

Hepatitis
Besmettelijke leverziekte heet ook wel: hepatitis contagiosum canis (H.C.C.). Zoals de naam al zegt tast deze ziekte vooral de lever aan. Jonge honden zijn gevoeliger dan oudere. Behalve honden kunnen ook vossen er ziek door worden. De symptomen variëren van koorts, oogontsteking tot ernstige pijnlijke ontsteking van de lever. Honden kunnen er ook plotseling dood aan gaan.

Ziekte van Weil De ziekte van Weil (leptospirose) komt nog veel voor in Nederland. Het wordt veroorzaakt door 2 typen bacteriën: leptospira canicola en leptospira icterohaemoragica. Ook andere dieren en de mens kunnen ermee besmet worden. Leptospiren worden met de urine uitgescheiden en met name via besmet (zwem)water overgebracht van het ene naar het andere dier. De hond krijgt hoge koorts, plast bruine urine en de slijmvliezen worden geel doordat de ziekte de nieren en de lever aantast. Behandeling met antibiotica kan in vroeg stadium goed succes hebben.

Kennelhoest
Kennelhoest is een verzamelnaam voor infecties van de voorste luchtwegen van de hond. Er komen zowel virussen als bacteriën voor. De belangrijkste zijn het para-influenza virus en de bordetella bronchoseptica bacterie. De verschijnselen bestaan meestal uit een droge harde hoest, neusuitvloeiing en tranende ogen en koorts. Soms  worden de diepere luchtwegen en longen aangetast. Door de keelpijn eten de dieren soms slecht. Omdat ze door het hoesten soms kokhalzen lijkt het wel eens of ze ook braken. Ze geven dan wat wit schuim op.
Hoewel de naam suggereert dat de infectie alleen in kennels voorkomt is dit niet juist. Het wordt direct van dier op dier overgebracht, bijvoorbeeld ook op het hondenveldje of de puppycursus.
Bij veel pensions zijn aanvullende kennelhoest entingen verplicht. Vraagt u dit bij het pension van uw keuze altijd ruim van tevoren na.

Rabiës
Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. De ziekte komt in Nederland gelukkig maar heel af en toe voor, maar elders in Europa en in de wereld is het nog een groot probleem. De hond, vos en vleermuis staan erom bekend de ziekte over te dragen. Dieren en mensen sterven vrijwel zonder uitzondering binnen 7 dagen na optreden van de verschijnselen. Tussen het infectietijdstip en het optreden van verschijnselen kan echter maanden zitten. De oorzaak is een virus dat wordt overgedragen via speeksel na een beet van een geïnfecteerd dier. De hersenen worden aangetast en het dier vertoond ander gedrag dan voorheen. Klassiek is de agressieve vorm.
 

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?

Basisvaccinatie
Puppies krijgen met de moedermelk antistoffen binnen. Deze zijn op een leeftijd van 6 weken niet meer werkzaam. Daarom worden pups op een leeftijd van 6 weken gevaccineerd tegen hondenziekte en parvo.
Op 9 weken leeftijd wordt het afweersysteem nog een keer geprikkeld met parvo en wordt ook gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en kennelhoest.
Op een leeftijd van 12 weken wordt  parvo en de ziekte van Weil nog een keer herhaald en krijgt de hond de vaccinatie tegen hepatitis erbij.  Gaat de hond mee naar het buitenland, dan kan op 12 weken  ook de rabiës vaccinatie gegeven worden.
Als de hond een jaar oud is zijn de basisvaccinaties uitgewerkt. Alle ziektes worden dan herhaald.

Jaarlijks
Vanaf 2-jarige leeftijd honden die veel risico lopen op  een kennelhoest infectie
elk jaar een kennehoest en ziekte van Weil vaccinatie
om de 3 jaar hepatitis, parvo en hondenziekte erbij
Vanaf 2-jarige leeftijd honden die weinig risico lopen op een kennelhoest infectie
elk jaar een para-influenza en ziekte van Weil vaccinatie
om de 3 jaar hepatitis, parvo en hondenziekte erbij

Rabiës
Voor de meeste landen binnen de EU is het voldoende dat er om de 3 jaar gevaccineerd wordt. Let wel, in sommige landen wordt de vaccinatie pas na 21 dagen als geldig beschouwd. Een aantal andere landen is echter vrij van rabiës en hebben strengere eisen. Dat zijn de Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden en Malta. Informeer tijdig indien u uw hond wil meenemen naar die landen.  De totale procedure kan wel een half jaar tijd in beslag nemen. Voor specifieke informatie kan men het best contact opnemen met de ambassade (
www.ambassade.startpagina.nl) van het land van bestemming.